fisv

Isotalo Gård

I vackraste insjö-Finland vid Enäjärvis strand i Suomusjärvi, Salo stad finns Gården som specialicerat sig på stug- och bostadsuthyrning . På gården finns också hästar och andra husdjur som grisar, får , kaniner och höns.

90 km från Helsingfors,90 km från Åbo, 40 km från Salo och ca.8 km från Karislojo

Karjalohjantie 914, 25410 Suomusjärvi

imgp0041.jpg

I Salmi gård i Suomusjärvi, nästan invid gränsen till Karislojo, ligger Isotalo gård. Gården har historia redan från 1600-talet och gården har nästan 90 hektar skogar och åkrar. Den nuvarande huvudbyggnaden blev färdig 1886 och rappades i början av 1900-talet. På gården finns bl.a. en smidesverkstad, portvaktens bod och ett köttrökeri. Häststallet har gjorts på den gamla ladugårdens och det gamla stallets plats. De gamla byggnaderna härstammar från 1800-talet och är i mycket bra skick med tanke på deras ålder. (Enäjärvi häst- och travställe)

Johan Abramsson, den unga husbonden för Isotalo i Salmi i Suomusjärvi, fick sin fru Stina från Finnari i Jyly i Kisko.  Både brudgummen och bruden var födda år 1787. Johans föräldrar var Isotalos förra husbonde Abram Johansson och hans fru Brita Nilsdotter. Abram och Brita hade vigts hösten 1773. Husbondens släkt på Isotalo kan spåras ända in på 1600-talet liksom husmodern Britas förfäder på Luttari i Haarjärvi i Sammatti.

Johan Abramssons maka Stinas föräldrar var i sin tur Johan Thomasson, husbonde på Finnari i Jyly, och hans fru Lisa Jöransdotter. Lisas rötter leder genom hennes farmor till Kattelus i Karislojo och hänför sig därmed till den stora släkten Tallqvist. På Isotalo fick Johan och Stina tre barn, Johan (1812), Gustaf Henrik (1821) och Johanna Christina (1823). Av barnen dog Johanna när hon var liten, medan den förstfödde sonen Johan fick kontroll över huset när has fader dog 1844. När Johan i sin tur dog 40 år gammal i februari 1852 fick den yngre brodern Gustaf Henrik Isotalo helt till sin egen.

Livet för Johan Abramssons familj var inte åtminstone i början av 1820-talet bra. Vintern 1824 förklarades han enligt domstolsbeslut omyndig på grund av svagsinthet och alkoholism. Detta höll på enda tills han dog, vilket bevisas av bl.a. anteckningen ”in loco” i husförhörslängden.

Gustaf Henrik var gift med Gustava Berghäll, dotter till rusthållaren för Isoperhe i Laperla. När Gustaf själv dog i slutet av året 1867 gifte sig änkan Gustava med rusthållaren för Uusitalo i Lohilampi i Sammatti, Garbriel Enqvist, som också hade levt som änkling. För all del hade Isotalos husmor hunnit leva som änka i 17 år innan Gabriel, som också var känd som hästfältskär på orten, gifte sig med henne.

Isotalo i Salmi hade redan i slutet av 1860-talet hunnit få en helt ny släkt då Kristoffer Holmberg från Kisko tog denna urgamla gård i sin besittning. Han var gift med Amalia Enfors från Hirvijoki i Pusula. Om man går tillräckligt långt bakåt i tiden var Kristoffer i själva verket släkt med Gustaf Henrik. Deras gemensamma förfader var Gudmund Bertilsson (född 1628, död 1701), rusthållare för Arpalahti i Suomusjärvi.